GameGear

Takže konečne som si našiel čas na opravu Sega Game Gear. Displej bol hrozne tmavý a pozorovateľný iba z neprirodzeného uhlu.Je to celkom bežná vec pri tejto konzole. Kondenzátory časom vytečú a systém prestane fungovať.

Jediným riešením je vziať is mikropájku, kúpiť nové súčiastky a pustiť sa do práce 🙂

Game Gear ktorú som opravoval už mala vymenený jeden kondenzátor na zvukovej doske(takú som ju už kúpil), takže zvuk išiel krásne hlasno. Rozhodol som sa teda, že nebudem na zvukovej časti meniť nič ďalšie a pustil som sa rovno na hlavnú dosku, kde sú kondenzátory, ktoré majú na starosti displej a jeho podsvietenie.


Video ako “fungoval” displej pred opravou
 

Na internete je veľa návodov na to ako správne pájkovať, aké súčiastky použiť. Ja som vychádzal z tejto stránky. Typ dosky je “VA1 – Twin ASIC (837-7719-01 and 837-7996)“, podľa toho som objednal potrebné kondenzátory.

Oprava mi trvala približne dve hodiny. Netreba sa ponáhľať, hlavne nie pri odstraňovaní starých kondenzátorov. Tie sú často vytečené, cín na kontaktoch je starý a ide to pomaly. A aby to ešte nebolo málo, tak sú prilepené k doske, z toho dôvodu je nutné ich v prvom rade odlepiť. Stačí opatrene uchopiť kondenzátor a pokývať(veľmi opatrne) ho zo strany na stranu pokiaľ nezapočujete jemné puknutie – zvuk povolenia lepidla. Po odlepení sa dá zdvihnúť do takmer vertikálnej polohy, čo zlepší prístup k jednotlivým bodom pre pájkovanie.
Po odstránení som plôšky spojov vyčistil alkoholom a bolo to. Nové kondenzátory sú často iných rozmerov ako tie predchádzajúce, takže je nutné ich umiestniť tak, aby nezavadzali pri zatváraní krytu. Na doske sú znázornené kruhy,do ktorých nesmie nič vyčnievať.

Game Gear repair
Game Gear po výmene prvých dvoch kondenzátorov na pravej strane
Game Gear repair
Ľavá strana dosky – všetky tieto kondenzátory treba vymeniť
Game Gear repair
Ľavá strana úspešne vymenená
Pohľad na kompletne vymenené kondenzátory


Video displeja po oprave, pridávanie a uberanie jasu funguje vynikajúco
(na videu to nevyzerá tak dobre ako v skutočnosti)

Po dokončení práce je obraz viditeľný, podsvietenie opäť funguje a Game Gear poskytuje herné zážitky tak ako sa to od neho očakáva 😉

Ešte ma čaká kompletné vyčistenie konzoly a výmena predného krytu displeja, pretože je dosť poškriabaný.V prípade akýchkoľvek otázok sa kľudne môžete opýtať 🙂

Komentáre
Categories: Opravy

Michal

Venujem sa hrám a programovaniu od mladosti. Prvý herný stroj bol klon atari 2600 a klasický čínsky klon. Potom som prešiel na PC platformu s prvou poskladanou 286. Ku konzolám som sa vrátil len pred pár rokmi a začal so zbieraním.