stav11Podarilo sa mi zohnať dve nefunkčné konzoly, aspoň tak to uvádzal predávajúci – “Asi nefunkčné playstation a 100% nefunkčná Sega”.
Keďže vizuálne boli v zlom stave a neboli k nim žiadne káble, ani napájanie ani video, tak tento popis bol vhodný.K Sege Master System 2 bol však ovládač, ktorých mám nedostatok, preto som neváhal a vzal som to, s tým že už dávno som nič takéto neopravoval a budem mať zas dlhodobý projekt. Ale až tak dlhodobé to nebolo 😀

Náradie

Pomôcky potrebné na čistenie konzol. Skrutkovač, stlačený vzduch, izopropyl,…

Playstation

 

Takže v prvom rade som nič nezapájal, ani neskúšal zapnúť bez toho aby som skontroloval vnútorné súčiastky.
Vnútro bolo plné prachu, ale stlačený vzduch sa o to postaral. Doska bola inak vizuálne v poriadku, a dokonca som si všimol, že PSX ma namontovaný čip.

psxcasti

Všetky vnútorné časti z Playstation

psx1

Vnútro Playstation pred čistením

 

 

 

 

 

 

 

 

Vonkajší obal PSX bol poriadne zanesený, takže hneď putoval pod sprchu na dôkladné vyčistenie.

psxkryt2

Obal Playstation po vyčistení a namontovaní vnútra

psxkryt1

Obal Playstation pred vyčistením, zanesený prachom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Keďže som nenašiel žiadne závady a kryt už bol suchý, poskladal som celú konzolu dokopy.
Po zapnutí funguje normálne, akurát má problém pri čítaní diskov. Takže v najbližšej dobe v nej ešte vymením hlavu s laserom a všetko bude OK.

psxfinal

Finálny stav

 


Sega Master System 2

sega1Druhá konzola vyzerala horšie, avšak prekvapil ma kartridž s hrou Sonic, ktorý k nej bol, pretože v pôvodnom inzeráte nebol.
Protiprachový kryt bol zlomený, vo vnútri niečo hrkalo (správne som si myslel že to bol zvyšok, vlastne zvyšky toho krytu).

Zvonku bola nalepená nálepka a kusy lepiacej pásky. Vo vnútri, ako vždy, bol prach a rôzne vekom nazbierané nečistoty.

 

 

Rozhodol som sa konzolu kompletne rozobrať a dosku otestovať samostatne vonku. Po zapojení napájania a naladení na TV ma čakal známy Alex Kidd, ovládač tak isto fungoval bez problémov.

segatest

Základná doska pripojená k TV a k napájaniu

segatest2

Alex Kidd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Funkčná konzola, potrebuje čistý obal, čiže opäť som vzal plastové časti pod sprchu. Nálepka však bola horšia, ale pomohol starý dobrý alkohol a jemné pohyby zubnou kefkou. Tak isto zbytky po lepiacej páske som rozpustil pomocou alkoholu.

segaobal2

Obal konzoly po vyčistení

segaobal

Plastový obal pred vyčistením

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Protiprachový kryt na kartridžový slot bol našťastie zlomený len na 3 časti, tak som ho zlepil dohromady. Nevyzerá to síce 100%, ale svoju úlohu to splní.

segakrytka2

Zlepená krytka

segakrytka

Dolámaná krytka

 

 

 

 

 

 

 

segafinal

Finálna podoba konzoly

 


Záver

Obe tieto konzoly som rozobral a zložil v priebehu 2 hodín, čo nie je zas tak hrozný čas.
Aj keď to nie sú tak vzácne kusy, bola by škoda aby skončili niekde na skládke alebo v zberni. Stále dokážu priniesť plnohodnotnú zábavu na veľa hodín.
Preto ak náhodou narazíte na nejaké nefunkčné, poškodené, či inak znehodnotené konzoly, aspoň sa pokúste dať im druhú šancu. Niekedy sa to naozaj oplatí ;).

Komentáre
Categories: KonzolyOpravy

Michal

Venujem sa hrám a programovaniu od mladosti. Prvý herný stroj bol klon atari 2600 a klasický čínsky klon. Potom som prešiel na PC platformu s prvou poskladanou 286. Ku konzolám som sa vrátil len pred pár rokmi a začal so zbieraním.