usdaDlho som som rozmýšľal o úprave SNES na region-free, keďže máme aj nejaké japonské a americké hry. Síce takisto máme aj adaptér, cez ktorý sa tieto hry dajú spustiť, avšak nie je to až také praktické.
Pôvodne som sa chystal zapojiť prepínače na 50/60hz a PAL/NTSC, no počas študovanie rôznych návodov som objavil SuperCIC, čip ktorý prepína módy automaticky alebo pomocou RESET tlačítka na SNES. Ide o mikrokontrolér  PIC16F630 s kódom od ikari_01.

Súčiastky

Objednal som si sadu na inštaláciu z obchodu eurasia.nu. Na tejto stránke nájdete aj schémy zapojenia a návody. Ja som postupoval podľa návodu na stránke wolfsoft.de.

balenie

Súčiastky boli krásne zabaléne. Obchod môžem len odporučiť.

V Balení sa nachádza čip, LED dióda,dva odpory pre zapojenie LED a odpor, ktorý sa používa v prípade odstránenia pôvodného CIC čipu.

led

Dvojfarebná LED

resistory

Odpory

pic

PIC16F630 s nahraným superCIC kódom

 

 

 

 

 

 

 

 

Inštalácia

Návodov na otvorenie SNES a inštaláciu je na internete strašne veľa, nebudem to tu celé rozpisovať. V podstate som potreboval odstrániť pôvodný CIC čip, zdvihnúť pin 30 na PPU2 a pin 24 na PPU1 a podľa schémy napojiť kábliky na čip.

cicprec2

Miesto kde bol pôvodný CIC čip

pin3024

Zdvihnuté piny spojené káblikom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znie to jednoducho, ale nožičky ktoré treba zdvihnúť sú dosť malé a treba ísť na to veľmi opatrne. Nakoniec som odstránil pôvodnú LED a nahradil ju novou-dvojfarebnou, ktorá bude signalizovať aktuálne nastavenie čipu. To si zapamätá aj pri vypnútí a SNES sa spústí v móde, ktorý bol nastavený.

zapojene

Všetko zapojené.

zapojene2

Zapojenie novej LED

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po zapojení prišlo na rad testovanie. SuperCIC funguje v troch rôznych  režimoch a podľa toho ako zapojíte pin4. Ja som ho zapojil na 5V, takže u mňa funguje takto:

  1. ledzelenazelená LED – 50Hz mód
    • PAL hra sa spustí v 50Hz
    • NTSC hra sa spustí v 60Hz a po 9s sa prepne na 50Hz
    • hra bez CIC sa spustí v 50hz
  2. ledcervenčervená LED – 60Hz mód
    • NTSC hra sa spustí v 60Hz
    • PAL hra sa spustí v 50Hz a po 9s sa prepne na 60Hz
    • hra bez CIC sa spustí v 60hz
  3. ledoranzoranžová LED – AUTO mód
    • PAL hra sa spustí v 50Hz
    • NTSC hra sa spustí v 60Hz
    • hra bez CIC sa spustí v 60hz

Keby bol pin4 zapojený na GND tak sa hry spúšťajú hneď v nastavenom režime, a nie až po 9s. Avšak niektoré hry si to kontrolujú, takže takto je zaručená väčšia kompatibilita.

testovanieJAP

Testovanie japonského Super Mario World

Pôvodne som rozmýšľal že budem ešte vyrezávať aj väčší slot kvôli USA hrám, ale od tohto plánu som upustil. Nechcem zbytočne kaziť dizajn konzoly, keďže tých USA hier nemáme zas až tak veľa ako napr. japonských.
Celkovo by som tú inštaláciu zhrnul ako mierne náročnú. Sú tam dosť malé plôšky na spájkovanie, treba na to ísť opatrne a hlavne používať nejaký multimeter na kontrolu spojov, ktoré by ste mohli omylom prepojiť.

Komentáre

Michal

Venujem sa hrám a programovaniu od mladosti. Prvý herný stroj bol klon atari 2600 a klasický čínsky klon. Potom som prešiel na PC platformu s prvou poskladanou 286. Ku konzolám som sa vrátil len pred pár rokmi a začal so zbieraním.