Nintendo Entertainment System  (tak isto známy aj pod skratkou NES) je 8-bitová video herná konzola, ktorá bola vyvinutá a predávaná spoločnosťou Nintedno.

nintendoPôvodne bola vydaná v Japonsku ako Family Computer (Famicom) 15. Júla 1983 a neskôr bola predstavená aj v Severnej Amerike (1985), Európe (1986) a Austrálii (1987).

V našej zbierke máme jednu originálnu PAL NES konzolu. Tak isto máme zopár čínskych klonov Famicomu v rôznych prevedeniach a krabicu plnú pirátskych verzií hier. U nás boli známe aj ako “Segy” hoci to vôbec nemá nič spoločné s konzolami Sega. Niektoré maximálne tak tvar. Klony sa vyrábajú doteraz v lacnejších verziách, ktoré málo vydržia. Prvým dvom klonom ktoré sme kúpili vyhoreli zdroje za dva týždne a časom odišli aj samotné konzoly. Staršie verzie, ktoré sa nám podarilo zohnať fungujú po menších čistiacich prácach doteraz.

U nás boli tieto klony veľmi populárne pre ich nízku cenu a dostupnosť širokej verejnosti. V niektorých krajinách Európy je stále možné ich kúpiť bežne na trhoch. Napríklad v Poľsku či Rusku.

 

Komentáre
Categories: Konzoly

Michal

Venujem sa hrám a programovaniu od mladosti. Prvý herný stroj bol klon atari 2600 a klasický čínsky klon. Potom som prešiel na PC platformu s prvou poskladanou 286. Ku konzolám som sa vrátil len pred pár rokmi a začal so zbieraním.